ПРИСУСТВОВАЛИ СМО ОТВАРАЊУ 85. ЈЕСЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ УЛУС-А

У четвртак, 17. новембра, отворена је традиционална 85. по реду Јесења изложба УЛУС-а под називом ФЛАМИНГОВ ЦВЕТ ИЛИ АНТУРИЈУМ, у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду. Јесења изложба је најстарија УЛУС-ова изложба (1928) и најстарија изложба у региону.

Разлог наше посете је био тај, што се међу више од сто изложених радова нашао један колаж, у чијем стварању су учествовали ђаци наше школе. Они су уз помоћ Развојног центра Тактик и у сарадњи са Друштвом за помоћ МНРО и СРД “Шаран” из Руме, у периоду од априла до септембра 2022. радили на овом пројекту.

Колаж приказује “скривени” свет језера и парка Борковац. Акумулација Борковац са приобаљем је једна од ИБА подручја од међународног значаја за птице и биодиверзитет у подножју Фрушке Горе, у које залазе и ободи парк шуме Борковац. Део је ИПА подручја од међународног значаја за биљке и дом – станиште бројним заштићеним врстама животиња.

Прича о колажу је покренута, како кажу њени аутори, са основном идејом да јавни простор и јавно добро прикажу баш онаквим какво јесте, слојевито и комплексно, испреплетено свим формама живота, у непрекидном процесу превирања, игре између природе и људи.